Activiteitencentrum ontpopt zich in heropend Baalderborg stafgebouw De Vlinder

Ommen – Vandaag is het vernieuwde stafgebouw De Vlinder van de Baalderborg Groep in Ommen heropend. De staf en ondersteunende diensten van de Baalderborg Groep hebben het gebouw aan de Van Reeuwijkstraat al enkele jaren in gebruik, maar wilden het met beperkte financiële middelen aan de eisen van deze tijd laten voldoen. Het gebouw bood eerder onderdak aan Carinova en een polikliniek van de Saxenburgh Groep. Wethouder Ko Scheele opende vanmiddag samen met drie cliënten het opgeknapte gebouw.

Wethouder Ko Scheele opende vanmiddag samen met drie cliënten het opgeknapte gebouw.

Droom

Martin Kirchner, bestuurder van de Baalderborg Groep, vertelde vanmiddag dat er sinds zijn komst bij de Baalderborg Groep in 2012 al de droom was om het kantoorgebouw te transformeren naar een plek waar cliënten ook zouden kunnen werken. Het pand werd aanvankelijk te duur aangeboden, en was eigenlijk te groot en te oud. Na lang vol houden wist Joke Nijhof, hoofd van huisvesting, Kirchner uiteindelijk te overtuigen om het gebouw toch te kopen. In het gebouw worden nu de stafdiensten van de zorgorganisatie samengebracht. “Eindelijk zitten we met heel veel medewerkers bij elkaar, die anders allemaal verspreid zaten. En dat is toch wel heel erg fijn”, aldus Kirchner.

De Baalderborg heeft ongeveer 1000 mensen in dienst. Deze zijn allemaal ingeschreven in Ommen, wat de zorgorganisatie de grootste werkgever van Ommen maakt. “Geweldig dat zo’n grote organisatie in Ommen zijn domein heeft gevonden”, aldus wethouder Scheele. De wethouder is ook tevreden met resultaat van de opknapbeurt die het gebouw heeft gehad. “Het is echt tot iets onherkenbaars getransformeerd.”

Ook de nieuwste technische hoogstandjes werden getoond.

Activiteitencentrum

Met de transformatie van het gebouw was er ook de wens om er een activiteitencentrum voor cliënten te huisvesten. Dat is er nu voor cliënten vanaf 18 jaar met een verstandelijke en/of meervoudige beperking. Vanaf het begin van dit jaar zijn de cliënten, deels afkomstig vanaf de Imminkhoeve in Lemele, aan het werk in Ommen. “Het duurde even maar dan heb je ook wat. We hebben in dit gebouw inmiddels een dagbesteding en een werkbedrijf voor onze cliënten”, aldus de bestuurder van de Baalderborg Groep. De cliënten maken onder andere ambachtelijke zeep, evenals zeephangers met gietzeep. Naast dat ze deze zeepjes inpakken doen ze ook inpakwerkzaamheden voor een bedrijf in Rijssen; er worden doosjes gevouwen, en gevuld met naaisetjes, badmutsen, handcrème, tandenborstels en tandpasta. Ontspannende werkzaamheden die cliënten verrichten worden ook in opdracht gedaan. Zoals borduren voor het maken van tassen, breien van sjaals, haken van pannenlappen, vilten van eiermutsjes en het naaien van vlaggetjes. Ook doen de cliënten allerlei werkzaamheden binnen de Vlinder, zoals de was en het rondbrengen van de post en pakketjes.

Restaurant

Voorheen verzorgden cliënten de catering in de Werf. “Dat willen wij in 2019 graag weer oppakken. Wij willen dan ook weer cake en muffins gaan bakken maar ook willen we weer taart en hapjes op bestelling gaan maken”, vertelde Kirchner vanmiddag. In het bedrijfsrestaurant van de Vlinder werken nu dan ook al de eerste cliënten. “Uiteindelijk willen we naar een situatie toe waarin cliënten veel meer in het gebouw kunnen doen”, aldus Kirchner. “Er zijn cliënten die oud papier ophalen, maar ook cliënten die het ontzettend leuk vinden om af te wassen, en cliënten die in het restaurant werken.” Er wordt ook al nagedacht over de mogelijkheid om de multifunctionele ruimte bij het restaurant beschikbaar te maken voor externe gebruikers. In de komende tijd wordt bekeken hoe het gebouw nog energie duurzamer kan worden gemaakt, bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen. “Daar hebben we al veel aan gedaan, maar het kan beter”, meent Kirchner.