Activiteiten Week van de Ontmoeting van start met conferentie

OMMEN – Van donderdag 27 september tot en met zaterdag 6 oktober is de landelijke Week tegen Eenzaamheid. In Ommen wordt deze week ook wel de Week van de Ontmoeting genoemd, omdat het tegengaan van eenzaamheid begint met ontmoeting.

Meer dan 40% van de bevolking van 19 jaar en ouder is eenzaam, waarvan 10% ernstig tot zeer eenzaam. In tegenstelling tot de veronderstelling dat eenzaamheid alleen iets voor ouderen zou zijn, is het iets van alle leeftijden. Eenzaamheid hoort bij het leven, maar wanneer het langer duurt en er niets aan gedaan wordt, kan het schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid.

Willie Oldengarm van Coalitie Erbij aan het woord.

Startconferentie

De activiteiten begonnen vanavond met een startconferentie in de Carrousel. Het Vrijwilligerssteunpunt Ommen, Coalitie Erbij en WijZ welzijn organiseerden de bijeenkomst. Willie Oldengarm sprak namens Coalitie Erbij vanavond en nam de bezoekers mee in het thema eenzaamheid. Ook wethouder Bart Jaspers Faijer sprak tijdens de conferentie.

“Wat is het? Hoe signaleer ik het? Wat werkt en wat werkt juist niet?” zijn enkele vragen die vanavond aan bod zijn gekomen. De aanwezigen werden met vier nummers in evenveel groepjes verdeeld om de vragen te bespreken. Tevens gingen de aanwezigen in gesprek om te gaan inventariseren wat er allemaal al gedaan wordt in de gemeente Ommen op het gebied van eenzaamheid en wat er eventueel nog nodig is. De conferentie is bedoeld voor vrijwilligers en professionals die gezamenlijk meer werk willen maken van de strijd tegen eenzaamheid in de gemeente.

Andere acties

Tijdens de Week tegen Eenzaamheid worden ook tal andere activiteiten georganiseerd. Zo organiseert het Vrijwilligerssteunpunt Ommen woensdagavond in samenwerking met Coalitie Erbij en WijZ welzijn een workshop voor vrijwilligers die tegen de eenzaamheid willen strijden. Deze workshop begint om half acht in de foyer van de Carrousel.

Die woensdag en donderdag is een ‘gebakjesactie’. Via Evenmens kunnen twee gratis gebakjes worden gereserveerd welke die dagen bij Bakkerij van der Most opgehaald kunnen worden om iemand die wel wat extra aandacht kan gebruiken blij te maken met een bezoek en gebakje.

Geïnteresseerden kunnen meer informatie over de andere activiteiten vinden op de website van Coalitie Erbij: www.eenzaam.nl