Actie CaMo & Friends 4 SMA brengt €64.750 op voor onderzoek naar spierziekte SMA

Ommen – Ommen heeft zich vandaag nog één keer volledig ingezet voor de CaMo & Friends 4 SMA actie. Het centrum stond vandaag in het teken van de afsluitende benefietdag. Op deze slotdag vonden allerlei activiteiten plaats. Met de Benefietdag wou de vriendengroep van Jan Jaap Lukas en Linda Meijerink uit Ommen nog één keer gas geven en het laatste geld inzamelen voor hun actie. Met de actie wordt geld ingezameld voor onderzoek naar de spierziekte SMA, in samenwerking met het Prinses Beatrix Spierfonds. Hier lijden hun twee kinderen Cato (8) en Moos (6) aan. Vader Jan Jaap kreeg begin afgelopen winter een bericht van vrienden Rob Meulenkamp en Nathalie Schoo dat ze keer wouden komen praten over het idee. Begin januari werd gestart met de actie om via elke vorm dan ook geld in te zamelen, met als afsluiting de benefiet dag van vandaag. De dag ging vanmorgen van start met een vrijmarkt op de Vechtkade tussen 10:00 en 13:00.

Activiteiten

De lijst met activiteiten die vandaag in het centrum waren is eigenlijk te lang om op te noemen. Er werden pannenkoeken gebakken, cupcakes verkocht, optredens van goochelaar Magic John, een ‘brandje’ blussen met de brandweer, gekleed als agent op een politiemotor en een kijkje nemen in een ambulance. Daarnaast waren er springkussens, werd er geschminkt, was er een pannakooi, rodeostier, een touwtrekapparaat, ponyrijden, laser gamen en spijkerbroekhangen. Ook werden er in aanloop van de Boss Obstacle Run een aantal obstakels neergezet. Op een podium op de Markt waren de hele dag (muziek)optredens voor jong en oud. Dansschool Elle Dansé, waarbij Cato zelf ook danst, gaf ook meerdere optredens met dansers van allerlei leeftijden. De avond wordt hier vanavond afgesloten met een optreden van coverband Broadway.

Cato deed vanmiddag zelf ook mee aan een optreden van dansschool Elle Dansé.

Eindsprint

Dit alles werd vandaag opgezet om een laatste eindsprint te trekken voor de actie. Toen de dag vanmorgen van start ging stond de teller op de online donatie pagina net voorbij de 42 duizend. “Je kunt wel stellen dat de CaMo-actie een beetje uit de hand is gelopen”, zegt Lieuwke Mulder met een lach. Samen met Nathalie Schoo voert zij het woord namens de vriendenclub. “Omdat we het graag een actie wilden laten zijn van en door heel Ommen, kozen we voor een aanpak waarbij iedereen zelf zijn of haar actie kon verzinnen”, aldus Schoo. Persoonlijke netwerken werden aangeboord en de vrienden gingen ‘de boer op’. De vraag naar medewerking of ondersteuning was niet aan dovemans oren gericht.

Diversiteit

“Ongelooflijk hoe enthousiast er gereageerd werd. Daar stonden we wel even van te kijken. Werkelijk uit alle hoeken wilde men graag een steentje bijdragen. Cato en Moos zitten op de Sint Bernardusschool, dus uiteraard wilden die meedoen. Maar ook de andere basisscholen sloten graag aan. Daarnaast veel winkeliers, ondernemers, bedrijven en zelfs particuliere acties. Echt teveel om op te noemen. We willen iedereen daar ontzettend voor bedanken”, verteld Nathalie. De acties die in touw werden gezet in Ommen blinken uit in diversiteit. Van een pubquiz tot ondersteuning van sport- en muziekverengingen en van bakkers met een speciale ‘Krachtpatsers’ cake tot aan de verkoop van Cato en Moos-pakketjes met streekproducten en een bijzondere ijscodip bij Ekkelenkamp. “Een naam die we écht willen noemen is Stefan Meijerink van Jouw Printshop. Alle flyers, posters, stickers et cetera heeft hij gratis voor ons gedrukt. Echt top!”, aldus Lieuwke.

€64.750

Kort na acht uur vanavond werd het eindbedrag bekend gemaakt door Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink uit Hardenberg. Op de cheque werd een bedrag van 64.750 euro onthuld. Een bedrag waarmee het streefbedrag van 50.000 ver voorbij is gestreefd. En dat is nog niet eens het totale eindbedrag. De opbrengsten van diverse acties van onder andere de Albert Heijn, Kubus, de Ommer horeca en het Flatertoernooi zijn nog niet meegerekend.

Linda Meijerink, moeder van Cato en Moos, is het meest dankbaar voor het feit dat er zoveel mensen zijn die hun energie in de actie hebben gestoken om SMA de wereld uit te krijgen. “Dat Cato en Moos het gezicht van deze actie is mooi, maar er zijn straks zoveel kinderen die daarvan mogen mee profiteren”, vertelde Meijerink vanavond op het podium. Liewke Mulder, één van de vrienden, geniet van de geweldige saamhorigheid. “Maar ook dat mensen zelf het initiatief hebben genomen om bij te dragen. We hebben een rol als aanjager gehad, en het is hartverwarmend om te zien hoe al die mensen mee hebben gedaan.”

Rick Brink sluit zich hier ook bij aan. “Wat ik enorm gaaf vind is dat een gemeenschap zoals Ommen zich volop inzet voor Cato en Moos, en voor alle kinderen met SMA”, aldus Brink. “Heel Ommen heeft laten zien dat jullie tot hele mooie dingen in staan zijn!” En burgemeester Hans Vroomen deelt deze mening ook. “Ik vind het heel mooi dat initiatief van een vriendengroep uitgegroeid is tot zo’n spektakel.”

Meer informatie over de actie Camo & Friends 4 SMA actie is te vinden via https://sma.spieractie.nl/team/camo-friends-4-sma. Op dezelfde website is ook meer informatie over de ziekte te vinden.