7.300 Ommenaren krijgen brief over invullen keuze donorregister

Ommen – Iedereen vanaf 18 jaar in de gemeente Ommen die nog geen keuze heeft ingevuld in het Donorregister, ontvangt uiterlijk 20 februari een brief met de vraag dat alsnog te doen. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport verstuurt brieven daarover naar ongeveer 7.300 Ommenaren. Sinds 1 juli 2020 heeft Nederland een nieuwe donorwet. Iedereen vanaf 18 jaar komt automatisch in het Donorregister, maar kan zelf een keuze invullen op www.donorregister.nl.

Wie geen keuze doorgeeft komt in het register met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Dat betekent dat organen en weefsels na overlijden naar iemand anders kunnen gaan. “Orgaandonatie is geen makkelijk onderwerp om over te praten, maar het is belangrijk dat iedereen bewust zijn of haar keuze invult in het Donorregister. Op dit moment hebben 9 miljoen volwassenen dit al gedaan”, aldus minister van Ark van het ministerie van VWS.

Brieven

Om mensen die nog een keuze moeten invullen hieraan te herinneren, verstuurt het ministerie van VWS de brieven. In de enveloppen zit een formulier waarop men de keuze kan invullen. Als er al een keuze is gemaakt uit de vier mogelijkheden kan deze op ieder moment al worden ingevuld óf worden gewijzigd via www.donorregister.nl, het formulier is daarvoor niet nodig. Inwoners van Ommen die nog geen keuze hebben ingevuld, kunnen de brief tussen 12 en 20 februari in de brievenbus verwachten. Als er in de zes weken na ontvangst van de brief nog geen keuze is ingevuld volgt een tweede brief. Als ook daarna geen actie wordt ondernomen, komen inwoners met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister. Ook hier volgt dan nog een brief over.

Helft

Tot begin van dit jaar had de helft van de Ommenaren vanaf 18 jaar een keuze over orgaan- en weefseldonatie ingevuld. Van die 50,2% geeft 56,4% toestemming voor orgaandonatie na overlijden. 30,4% wil geen orgaandonor worden, en 13,2% laat deze keuze over aan de partner, familie of iemand anders. Welke keuze wordt gemaakt over het doneren van organen en weefsels, bepaald iedereen zelf. De keuze in het Donorregister kan ook altijd worden veranderd. Meer informatie of contactgegevens zijn te vinden via www.donorregister.nl en www.hoewerktorgaandonatie.nl. Voor vragen over het Donorregister, of hulp bij het invullen van een keuze kan ook worden gebeld naar 0900 – 821 21 66.