60ste Craft Ster van Zwolle raast door Ommen

Ommen – De 60ste editie van de Ster van Zwolle is vandaag twee keer door Ommen geraasd. Het Nederlandse wegwielrennen seizoen is vandaag van start gegaan met de jubileum editie. Het is de 55ste keer dat de Ster van de openingsklassieker van het nieuwe wegseizoen is. De Craft Ster van Zwolle telt mee voor de Nederlandse Loterij Topcompetitie en de UCI Europe Tour. Om twaalf uur werden de renners in Zwolle weggeschoten door Hennie Kuiper.

De Belg Joren Segers pakte bij de beklimming van de Lemelerberg de eerste bolletjestrui van de Topcompetitie.

Lemelerberg

Joren Segers was de eerste koploper, zijn voorsprong bedroeg maximaal één minuut. Kort voor één uur kwamen de renners voor het eerst door Ommen bij de beklimming van de Lemelerberg. Hier pakte de Belg de eerste bolletjestrui van de Topcompetitie. In een achttal waaiers kwamen de renners weer door in Zwolle. Op weg naar Dalfsen vormden zich een aantal groepen waarvan de laatste moest wachten voor de spoorwegovergang van de N340. Nabij Ommen kwamen de eerste groepen weer samen. Bij de doorkomst over de Vecht in Ommen rond half drie waren er drie groepen.

De weg van Ommen via, Nieuwleusen en Rouveen was een grote slijtageslag. Op de dijk van Hasselt naar Genemuiden en de Kamperzeedijk werd ook de regen een tegenstander van formaat en vormde zich een kopgroep van zeven renners. Deze kopgroep, met onder meer David Dekker en Coen Vermeltfoort, draaide als eerste de dijk op richting Zalk. Er bleven vijf renners over in de kopgroep met ruim tien achtervolgers er kort achter. Met de finishboog in zicht sloten vier renners aan bij de kopgroep.

De wedstrijd werd gewonnen door David Dekker, zoon van oud prof-wielrenner Erik Dekker. De renner uit Amersfoort was de sterkste van kopgroep in de laatste sprint. Dekker onttroonde met de winst Coen Vermeltfoort, die vorig jaar zegevierde in de Ster van Zwolle. De sprinter uit Schuinesloot maakte ook onderdeel uit van de kopgroep, maar hij kwam er in de sprint niet aan te pas en werd uiteindelijk derde. Olav Kooij van Team Jumbo-Visma sprintte in een regenachtig Zwolle naar de tweede plek.

Internationaal

De Ster van Zwolle is teruggekeerd op de internationale kalender, en dat heeft effect gehad op het deelnemersveld. Alle continentale teams uit Nederland zijn vertegenwoordigd, inclusief BEAT Cycling Club, SEG Racing Academy en VolkerWessels-Merckx. Ook nieuwkomer Jumbo-Visma was present. Uit het buitenland zijn de continentale opleidingsploegen van de WorldTourteams Sunweb, Groupama FDJ en Leopard Pro Cycling de meest opvallende inschrijvingen. Uit de regio komen de ploegen van De IJsselstreek en Team Reggeborgh naar Zwolle.