44ste Spelweek Ommen van start op nieuwe locatie, op steenworp afstand van oude

Ommen – De 44ste editie van de Spelweek Ommen is vanmorgen van start gegaan. Voor het eerst sinds vele jaren op een nieuwe locatie. Het veld naast de Carrousel waar de Spelweek de afgelopen jaren werd georganiseerd kon niet meer worden gebruikt omdat er een uitbreiding van de sporthallen van het multifunctionele centrum de Carrousel is gebouwd. Door vertraging van de werkzaamheden kon de vorige editie nog terecht op dat veld, maar dit jaar moest er een nieuwe locatie worden gevonden. Deze werd gevonden aan de andere kant van de Carrousel, op het grasveld tussen het Carrouselplein en het gemeentehuis. Het veld wordt normaal als honden uitlaatveld gebruikt, maar met de gemeente werd afgesproken het veld vanaf begin deze maand -voor het uitlaten van honden- tijdelijk te sluiten.

De Spelweek wordt begeleid en georganiseerd door verschillende groepen. De blauwe leiding neemt de organisatie op zich en krijgt bijstand van de rode leiding (die de kinderen begeleiden), de groene leiding (die met van alles en nog wat helpen) en de roze leiding (die verantwoordelijk zijn voor de kassa en bar). De spelweek begon vanmorgen met het indelen van de kinderen bij de ‘hutten’ door de blauwe leiding. De deelnemers worden in drie verschillende categorieën verdeeld. De 4 en 5-jarigen in de groep ‘kleuters’. 6 tot en met 9 jaar in de groep ‘6+’. En de kinderen van 10 tot en met 12 jaar in de groep ‘10+’. De deelnemers moeten minimaal vier jaar oud zijn.

De organisatie begon afgelopen februari al met de voorbereidingen voor het jaarlijkse terugkerend evenement, dat wordt gehouden in de laatste week van de zomervakantie. Ook dit jaar trekt het evenement weer veel basisschoolkinderen. Het thema van de editie van dit jaar is ‘Oercrash’. Zoals altijd wordt ’s ochtends hard getimmerd door de jeugd om een zo mooi mogelijke hut te maken. En tijdens de middagen worden er op en rondom het spelweekveld verschillende spelletjes gespeeld. Morgenmiddag worden er bosspellen gespeeld in het Ommerbos. Donderdagmiddag is er voor de 6 tot en met 9 jarigen in de groep ‘6+’ een programma in het centrum. De 10+ hutten gaan dan op pad voor een verrassingsactiviteit.

Woensdag

Op de woensdagmiddag zijn de kinderen vrij, en die avond wordt er een ‘ouderavond’ gehouden op het terrein. Dan kunnen de kinderen aan hun ouders laten zien wat ze allemaal getimmerd hebben. Natuurlijk zijn opa, oma en de rest van de familie dan ook welkom. Tegelijk is ook de ‘Spelweek Markt’. Het Spelweek dorp wordt dan omgebouwd tot een oertijd stad, met springkussens, een loterij, versnaperingen en vele andere activiteiten. Kinderen mogen dan spulletjes verkopen op een kleedjesmarkt. Op vertoon van een weekkaart mogen de kinderen woensdagmiddag tussen twee en vijf uur gratis zwemmen bij openluchtzwembad de Olde Vechte, ouders en verzorgers krijgen dan 50% korting.

Vuur

Als afsluiting worden op vrijdagmiddag alle hutten door een shovel op een grote berg geschoven en onder begeleiding van de brandweer verbrand.