3FM Serious Request: The Lifeline dwars door Ommen, duizenden euro’s opgehaald

Ommen – De wandelroute van 3FM Serious Request: The Lifeline is vandaag dwars door Ommen gegaan. Afgelopen woensdag gingen de 6 DJ’s van de radiozender van start in Goes, en lopen in teams van twee een route van bijna 500 kilometer naar Groningen. Ondertussen maken ze 24 uur per dag live radio en bezoeken zij onderweg acties die luisteraars organiseren. DJ’s Jorien Renkema en Mark van der Molen gingen vanmorgen rond acht uur van start in Hellendoorn en zette koers richting Ommen. Kort voor het middaguur kwam het konvooi de kern Lemele binnen. Via de nodige omwegen en obstakels liepen die DJ’s de twintigste etappe naar Ommen. Na zo’n zes uur lopen namen DJ’s Eva Koreman en Frank van der Lende daar het stokje over. Zij gaan via Witharen, Ommerschans en Balkbrug gestaag verder naar boven op de landkaart, richting het volgende wisselpunt in Zuidwolde. Als alles volgens plan gaat komen de DJ’s op kerstavond aan in Groningen, en zullen zij bekend maken hoeveel geld er precies is opgehaald.

DJ Jorien Renkema in gesprek met de kinderen van CBS Ichthus in Lemele.

Lifeline

Met deze tweede editie van 3FM Serious Request: The Lifeline zet 3FM zich dit jaar samen met het Rode Kruis in voor slachtoffers van mensenhandel, een verborgen drama dat wereldwijd 25 miljoen mensen treft. Om de actie te helpen kunnen luisteraars dit jaar voor het eerst een onderdeel van de ‘lifeline’ worden door middel van een sponsorloop. “Het doel van 3FM Serious Request: The Lifeline blijft hetzelfde: zoveel mogelijk geld ophalen voor het Rode Kruis, deze keer zodat slachtoffers van mensenhandel geholpen kunnen worden. Luisteraars kunnen natuurlijk een plaat aanvragen of gewoon doneren, maar we juichen het ook toe als mensen zelf in actie komen of bieden op één van de vele bijzondere veilingitems. Dit jaar kunnen luisteraars ook meelopen met de dj’s op de route en zich daarvoor laten sponsoren door vrienden en familie of hun werk”, aldus Sharid Alles, zendermanager van 3FM, eerder dit najaar. Luisteraars kunnen zich inschrijven voor 10 euro, wat natuurlijk volledig naar de actie gaat, en met zoveel mogelijk sponsoren een etappe meelopen met de DJ’s. Een etappe is ongeveer tussen de 17-20 kilometer, maar ook mensen die zo’n afstand niet kunnen volbrengen mogen meelopen en doneren.

Daan overhandigd de cheque van €1.173,75 euro aan DJ’s Jorien Renkema en Mark van der Molen bij CBS Ichtus in Lemele.

Lemele

De eerste kern van Ommen die vanmorgen werd aangedaan is Lemele. Daar waren twee acties georganiseerd, en als eerste werd CBS Ichtus aangedaan. De route moest even iets worden omgelegd over de Dennenhoekweg zodat de DJ’s live in de uitzending konden blijven. Vanmorgen was er op het schoolplein een gezellig aanmoedigingsmoment voor de lopers, en werd de cheque uitgereikt aan de DJ’s. De kinderen van de school hebben op verschillende manieren geld ingezameld. Zoals met het verkopen van baksels en het verzamelden van flessen voor statiegeld. Daarnaast was de opbrengst van de kerstmarkt bij de basisschool dit jaar ook bestemd voor Serious Request. Ook vanmorgen waren er lekkere dingen te koop, waarvan de opbrengst natuurlijk ook naar de actie gaat. Het streefbedrag van de actie was 500 euro, maar uiteindelijk kon scholier Daan vanmorgen een cheque van 1.173,75 euro overhandigen.

Geboren Hardenbergers Jorien Renkema en Rick Brink in gesprek, rechts DJ Mark van der Molen. Met een kopje warme drank en een kniepertie konden de DJ’s even tot rust komen.

Vanaf de basisschool ging het konvooi door naar de Imminkhoeve. De Stichting Imminkhoeve bestaat sinds 1971 en zorgt ervoor dat mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking kunnen genieten van een zorgeloze vakantie. Om geld op te halen werden er op 13 december door de vrijwilligers en inwoners knieperties gebakken en verkocht. Ook de Minister van Gehandicaptenzaken Rick Brink hielp daarmee. Een cheque van het gehaalde streefbedrag van 1.500 euro werd door bestuurster Esther van der Kooij aan de DJ’s overhandigd. Brink ging in gesprek met eveneens geboren Hardenberger Jorien Renkema over onder meer hun tijd op het Vechtdal College.

DJ’s Jorien Renkema en Mark van der Molen bij de aankomst in Ommen.
De Markt veranderde tijdelijk in een winter wonder land.

Ommen

Na ongetwijfeld enkel van de zwaarste kilometers van de etappe naast de Lemelerberg kwamen de DJ en gevolg rond half twee aan in Ommen. Op de Hessel Mulertbrug lieten de DJ’s met behulp van het Carbid Team Ommen hun naderende komst op de Markt horen. Met een druk op de knop volgden er een aantal knallen uit de melkbussen. Via de Burggraven, De Poffert en de Bermerstraat kwamen de DJ’s rond kwart voor twee naar de Markt. De DJ’s werden daar hartelijk onthaald, en de nepsneeuw vloog door de lucht. Op de Markt stond vanmiddag het ‘chequepoint’. Op deze punten, die verspreid liggen over de route, wordt het ingezamelde geld van acties die niet worden aangedaan in ontvangst genomen. Op dat rijdende podium dat alle chequepoints aandoet werdt het stokje letterlijk en figuurlijk overdragen aan DJ’s Eva Koreman en Frank van der Lende, die al spoedig weer vertrokken richting het noorden.

DJ’s Eva Koreman en Frank van der Lende onderweg richting Witharen.

Op de rand van de bebouwde kom nabij Jurrie Baas werd het konvooi opgewacht door tientallen traptrekkers. De leerlingen van CNS Ommerkanaal werden landelijk bekend met hun actie op traptrekkers tijdens de boerenprotesten begin oktober. Een cheque van dik 300 euro werd namens de school overhandigd. De trappende jeugd sloot zich daarna voor een stukje aan bij de stoet. Ook leerlingen van CBS Hoogengraven en OBS Het Palet zamelden geldt in met onder andere een bakactie en het inzamelen van lege flessen.

DJ’s Eva Koreman en Frank van der Lende werden nabij Jurrie Baas ontvangen door leerlingen van CNS Ommerkanaal.
De leerlingen van CNS Ommerkanaal sloten zich vlakbij Jurrie Baas aan achter de stoet.

Witharen

De karavaan werd bij de binnenkomst in Witharen opgewacht door Sjack Postman met zijn midwinterhoorn. Daarna kwamen de Land Rovers, lopers en bussen aan bij PCB De Triangel. De DJ’s werden daar op het schoolplein ontvangen, en ontvingen daar een cheque van 1.232,20 euro. Zij zamelden geld in door flessen te verzamelen, en worst en eieren te verkopen. Vanaf Witharen gingen de lopers door richting de Ommerschans. Daar werd bij de Veldzichthoeve een korte stop gemaakt. De Vereniging De Ommerschans stond daar met muziek en soep, en vertelde over de geschiedenis. Ook was er een loterij, waarbij loten werden verkocht om kans te maken op leuke prijzen.

DJ’s Eva Koreman en Frank van der Lende werden bij binnenkomst in Witharen ontvangen door Sjack Postman met zijn midwinterhoorn.
DJ Eva Koreman in gesprek met directeur Peter Smit van PCB De Triangel.

Sameena

Morgen, op de laatste dag, komt Ommen nog een keer in beeld. Sameena van der Mijden uit Arnhem start dan haar indrukwekkende hardlooppoging. Sameena is Nederlands kampioen in 100 kilometer hardlopen, en zelf slachtoffer van mensenhandel. Ze liep eerder al een etappe mee om haar verhaal te delen met Frank, Eva en de luisteraars van 3FM. Ze besloot daarnaast om zelf een actie op te zetten. Op de laatste dag van The Lifeline gaat ze in 12 uur de afstand van vijf etappes, 100 kilometer, lopen. Ze start in Ommen en gaat langs 27 dorpen en steden naar de finish in Groningen.

Tijdens de uitzending vertelde Sameena over haar verleden. In 2011 leerde ze een jongen op haar werk kennen, die achteraf een loverboy bleek te zijn. Na een paar weken kreeg ze door dat er iets niet klopte: hij wilde altijd weten waar ze was, met wie ze was en wat ze ging doen. Het ging van kwaad tot erger. Hij werd agressief en dwong Sameena om onder dwang in de prostitutie te werken. Dit heeft ze in totaal 2.5 jaar moeten doen. Ook werd Sameena gechanteerd, ze werd door de loverboy en zijn vrienden verkracht en gefilmd.

Inmiddels is Sameena bijna klaar met haar opleiding en vindt ze steun in het hardlopen. “Het hielp me toen om mijn gedachten te structureren en ik ben het eigenlijk altijd blijven doen! Ik hoop nu hiermee een mooi bedrag op te kunnen halen voor andere slachtoffers. Ik vind het belangrijk dat meer mensen gaan weten wat mensenhandel inhoudt.” Het aanvankelijke streefbedrag voor haar actie was 1.000 euro, maar dat bedrag was binnen een halfuur al bij elkaar. Het doel werd vertienvoudigd naar 10.000 euro, maar ook deze grens is inmiddels alweer ruimschoots gepasseerd, en is het streefbedrag verhoogd naar 15.000 euro.