2018 knallend afgesloten met oudejaarsspektakel in Lemele

Lemele – Ook in 2018 wordt het jaar in Ommen op meerdere plekken uitgeknald met carbid. Naast dat er her en der op de ‘ouderwetse’ manier met een melkbus op straat wordt geknald zijn er ook een vijftal plekken waar het wat groter wordt aangepakt. In een weiland naast de Bergweg, op het veld naast de Oldenhaghen en in een weiland net buiten Vilsteren luiden vriendengroepen en buren gezamenlijk het jaar uit. Zij vieren gezamenlijk de laatste dag van het jaar, met af en toe een knallende melkbus. Op industrieterrein De Rotbrink wordt het door het Carbid Team Ommen nog weer wat grootser aangepakt. Daar staat een grote tent met daarvoor tientallen melkbussen op rij af.

Lemele

In het veld tegenover de kerk in Lemele, aan de Lemelerweg, is een waar oudejaarsspektakel. De zestien man sterke vriendengroep Stichting Dibbes, vernoemd naar de pony die ooit op het feestterrein liep, verzorgd daar de organisatie van het oudejaarsfeest. Twee andere vriendengroepen verzorgen voor de bezoekers het carbid schieten. Dat zijn de ervaren dertigers van ‘het Beernhok, en de nieuwe groep van twintigers die zich de ‘Carbid Meisters’ noemen.

Rond één uur vanmiddag dreunde het eerste carbidschot. De entree van het feest is net zoals elk jaar gratis. Bezoekers hoeven geen kaartje te kopen, maar een vrije gift bij vertrek is wel welkom. De Stichting Dibbes betaalt alle kosten, ook zorgen zij voor de materialen die de schutters van ‘het Beernhok’ en de ‘Carbid Meisters’ nodig hebben. De carbidschutters werken met circa zeventig ‘klassieke’ carbidbussen, en een aantal bijzondere carbidinstallaties: twee draaiende trekker velgen met bussen die één voor één knallen, nog een draaiende constructie, en een ‘Dikke Bertha’ waarmee drie voetballen tegelijk tientallen meters de lucht worden ingeschoten.

50 liter

Carbidschieten is volgens de algemene plaatselijke verordening (APV) in Ommen toegestaan op oudejaarsdag vanaf tien uur ’s ochtends tot twee uur ’s nachts op nieuwjaarsdag. Als gebruik wordt gemaakt van een vat waarvan de inhoud niet groter is dan 50 liter, een forse normale melkbus, is er geen vergunning nodig. De vaten moeten worden afgesloten met iets zachts zoals een plastic zak, of een voetbal. Daarnaast moet er een vrij schootsveld van 75 meter zijn, waarin geen openbare wegen, paden of woningen mogen liggen. De Stichting Dibbes garandeert in Lemele de veiligheid van de bezoekers. Het schootsveld is er afgesloten met hekken en er worden gratis oordopjes uitgedeeld. Burgemeester Hans Vroomen heeft vanmiddag alle locaties waar met carbid het jaar wordt uitgezwaaid in de gemeente Ommen bezocht.