Ommen – Het duurde de nodige jaren, maar vanmiddag is het 11 April Plein dan eindelijk officieel geopend. Met de afronding van het project is het grootste deel van de herinrichting van het centrum voltooid. Als onderdeel van het programma ‘Vecht voor het Centrum’ ging de stadskern de afgelopen jaren al veelvuldig op de schop. Er werden al zes nieuwe gebouwen gebouwd, en vrijwel alle straten kregen een nieuwe bestrating.
Uitbreiding
Als onderdeel van het plan ‘Vecht voor het Centrum’ werd het centrum uitgebreid richting de Vecht. De drukke provinciale N34 moest plaatsmaken voor de komst van de nieuwe Vechtkade. In 2014 werd al een nieuw Marktgebouw gebouwd met daarin de Action, Rabobank, de Sis & Bro bakkerij en sinds het voorjaar van 2017 café-restaurant Puik. Voor het begin van afgelopen zomer werden de eerste drie appartementengebouwen met in totaal 26 appartementen opgeleverd. Aan de kant waar ooit de verkeersader tussen Hardenberg en Zwolle lag staan nu statige gevels. Aan de kant van de Vecht hebben de bewoners balkons die uitkijken over de Vecht. Begin november is begonnen met de tweede fase van het deelproject, dat de naam ‘Vechtanjer’ draagt. Op de hoek van de Varsenerdijk komt een gebouw met daarin nog eens achttien appartementen.
Huizenmarkt
De gemeente wil in het centrum alle segmenten op de huizenmarkt bedienen. Hiervoor trekt de gemeente al zo’n vijftien jaar samen op met Artica Vastgoedontwikkeling bij de herinrichting van het centrum. Boven de nieuwe apotheek in de ‘kop’ van de Varsenerstraat werden al vijf woningen in het middensegment gebouwd. En in het gebouw waarin begin deze zomer de nieuwe Hema opende zijn starterswoningen gerealiseerd. Na de oplevering van het gebouw werd de herinrichting van de Varsenerstraat afgerond, en ging de daar ingezette bouwcapaciteit naar het 11 April Plein.
11 April Plein
Het 11 April Plein was tot voorheen een centraal gelegen parkeerplaats en doorgang met onder meer de achterkanten van de slager en de supermarkt. Nadat het jaren is dicht geweest is het omgebouwd tot een straat met acht nieuwe winkelpanden, en daarboven tien ‘betaalbare’ woningen in het bouwproject ‘De Vrijheid’. Een naam die is afgeleid van de naam van het oorspronkelijke plein, die verwijst naar de datum van de bevrijding van Ommen, op 11 april 1945. Eind oktober ging het plein al open voor publiek, en openden de eerste ondernemers hun deuren. Bezoekers van het centrum kunnen sindsdien vanaf de Markt via het 11 April Plein rechtstreeks naar de Varsenerstraat lopen.
Kerstfair
Het 11 April Plein en het vernieuwde gedeelte van de Varsenerstraat werden vanmiddag symbolisch geopend door burgemeester Hans Vroomen. Dit gebeurde kort na twee uur, tegelijk met de start van de kerstfair. De burgemeester kwam per treintje aan op het plein onder drummuziek die werd gespeeld op wel heel bijzondere instrumenten. De muzikanten van Soli Deo Gloria gaven op afvalcontainers een muziek samenspel. De burgemeester verrichte de openingshandeling en ging daarna met het treintje verder naar de Varsenerstraat, en vanaf daar weer terug naar de Markt. Ter gelegenheid van de opening van het plein trakteert de gemeente bezoekers van het plein tussen 14:00 en 16:00 op een gratis koek en zopie. Het treintje rijdt de rest van de middag rond door Ommen.
Ondernemersfonds
Nu een groot deel van de werkzaamheden in het centrum klaar zijn willen de retail- en horecaondernemers samen verder werken aan een sterk centrum. Hiervoor hebben zij de Stichting Ondernemersfonds Centrum Ommen opgericht. Deze stichting zal zich inzetten voor het behoud, de ontwikkeling en versterking van de economische vitaliteit van het centrum. Daarvoor organiseert de stichting verschillende activiteiten, evenementen en projecten.
Wethouder Bart Jaspers Faijer is blij met de komst van de stichting. “Ik ben er van overtuigd dat dit de samenwerking tussen de verschillende partijen ten goede komt. Het gaat dan om de samenwerking tussen de ondernemers/vastgoedeigenaren onderling, maar ook tussen ondernemers, vastgoedeigenaren en de gemeente. Een goede samenwerking is de basis van een vitaal centrum van Ommen.” aldus de wethouder.
Reclamebelasting
Om ervoor te zorgen dat alle ondernemers een bijdrage leveren aan het versterken van het centrum betalen de daar gevestigde ondernemers vanaf januari volgend jaar reclamebelasting. Het tarief van de belasting wordt vastgesteld op basis van de WOZ-waarde van het pand van een ondernemer en zal bestaan uit een percentage daarvan, met een drempel- en plafondbedrag. De inkomsten uit deze belasting worden door de gemeente in de vorm van subsidie weer beschikbaar gesteld aan de stichting.
Overeenkomst
De afspraken rond de Stichting Ondernemersfonds Ommen en het invoeren van de reclamebelasting zijn bekrachtigd in een samenwerkingsovereenkomst. Deze werd vanmiddag voorafgaand aan de opening van het 11 April Plein en de vernieuwde Varsenerstraat ondertekend bij restaurant Puik aan de Markt. Burgemeester Hans Vroomen tekende namens de gemeente Ommen. Namens de Stichting Ondernemersfonds Ommen tekende Theo Katerberg, onafhankelijk voorzitter van de stichting, en Ronald Heemskerk van de Jumbo, secretaris van de stichting.