Zeer grote brand bij Palmexpert onder controle, treinverkeer weer opgestart

Ommen – Een loods op het terrein van Palmexpert, een bomen- en plantencentrum, in Giethmen, is zondagavond door een uitslaande brand verwoest. De brand werd rond tien voor zeven ontdekt, en greep volgens een eigenaar daarna razendsnel om zich heen. Ooggetuigen zagen nog hoe de eigenaar een heftruck veilig wist te rijden.

De brand veroorzaakte veel rookontwikkeling, en de brandweer schaalde al voor aankomst op. In het pand stonden ook enkele gasflessen, die tot ontploffing kwamen. Een groot gebied rondom het bedrijf werd daarna afgezet. De Koedijk, waaraan het bedrijf gevestigd is, werd afgesloten voor al het verkeer.

Treinverkeer

De brandweer schaalde na aankomst al snel verder op naar het sein zeer grote brand. Vooral de aanvoer van bluswater in het buitengebied was een punt. Bluswater werd uit de vlakbij lopende Regge gehaald. Om dat watertransport op te starten moesten brandslangen over het spoor worden gelegd. Het treinverkeer tussen Dalfsen en Ommen werd daarom stilgelegd.

Die extra wateraanvoer was vooral nodig om een vlakbij gelegen rietgedekte woonboerderij -die direct onder de rook ligt- nat te houden. Overslag naar die woonboerderij, en de woning op het terrein zelf, kon worden voorkomen. Kort voor half negen werd het sein brandmeester gegeven. De loods is verloren gegaan.

Hoe de brand heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk. Bij de brand vielen geen gewonden. De brandweer zal naar verwachting nog enkele uren bezig zijn met het nablussen. De treindienstregeling werd door vervoerder Arriva rond half negen ook weer opgestart. Tijdens de opschorting van de dienstverlening werden vervangende bussen ingezet.

Palmexpert

Palmexpert is een bomen- en plantencentrum dat allerlei bijzondere bomen verkoopt, zoals palmbomen en olijfbomen. Op de site meldt het bedrijf dat klanten vanwege een calamiteit rekening moet houden met extra vertraging bij levering van bestellingen. Logischerwijs is het tot nader bericht ook niet mogelijk om buitenverkoop op het terrein te laten plaatsvinden.