Verdacht brandje midden in bos Besthemerberg door attente kinderen tijdig geblust

Besthmen – Een brandje midden in het bos op de Besthemerberg bij Ommen is door attent optreden van kinderen vanmiddag gedoofd voordat de vlammen verder konden uitbreiden. Rond kwart voor vijf werd het vuur opgemerkt, vlammen van meer dan een meter hoog zouden er te zien geweest.

De brand woedde in de achtergebleven kuil van een ontwortelde boom. De jeugdigen belden de brandweer, en besloten zelf ook een bluspoging te ondernemen. Met zand wisten zij de vlammen in bedwang te brengen. De brandweer kwam met twee auto’s naar het bosgebied, maar de exacte locatie was vooraf niet helemaal duidelijk.

De kinderen moesten eigenlijk al thuis zijn, en informeerden een volwassen voorbijganger van de situatie. Uiteindelijk kon de brandweer naar de brand locatie worden geloodst. Ongeveer halverwege tussen de uitkijktoren op de Besthemenerweg en de Bergsteeg rookte het zwartgeblakerde hout nog na.

Deze plek bleek zo’n 75 meter van de verharde Bergsteeg te liggen, en praktisch bekeken niet bereikbaar met de brandweer voertuigen. Met de hogedruk slang konden de afstand en de nodige hoogtemeters worden overbrugd, en met de nodige liters water werd het oplaai gevaar weggenomen.

Het heeft er alle schijn van dat er sprake is geweest van brandstichting. Een blikseminslag of afval dat het vuur heeft veroorzaakt is uitgesloten op de afgelegen locatie. Bovendien waren er verschillende vers gebroken takken in het gat te zien.