Hoogevener (32) en Heinose (20) gewond bij zware crash Lemelerveld, auto knalt met hoge snelheid tegen boom

Lemelerveld – Twee inzittenden van een personenauto zijn vanmorgen ernstig gewond geraakt bij een ongeval in het buitengebied van Lemelerveld. Omwonenden beschrijven rond acht uur een zoef te horen, en vervolgens twee doffe knallen; de laatste beduidend luider. Een auto die op de Lemelerveldseweg vanuit Heino richting Lemelerveld reed crashte in de bocht bij de Strenkhaarsweg.

Mogelijk werd in de flauwe bocht kort daarvoor de controle over het stuur al verloren. De sedan kwam rechts naast de weg, en raakte met de rechter achterhoek een boom; waarna de auto door gleed en een lantaarnpaal plette. Vervolgens vloog de auto over het doorgaande fietspad tussen Heino en Lemelerveld, waar op dat moment gelukkig geen dauwtrappers fietsten.

Uiteindelijk kwam de auto zo’n 150 meter van waar deze in beginsel de berm inging tot stilstand, toen de Volkswagen Passat daar met nog altijd hoge snelheid met de bestuurderskant tegen twee dikke berken botste; de bestuurdersdeur precies op één van de bomen. De bij de klap vrijgekomen krachten waren zo groot dat de auto aan de andere kant van de bomen terecht kwam.

Voorbijgangers en omwonenden verleenden eerste hulp aan de twee inzittenden. De ingeseinde hulpdiensten kwamen massaal naar het ongeval toe. Naast de politie kwamen er zes voertuigen van de ambulancedienst naar de plek des onheils, en kwamen de brandweerkorpsen Lemelerveld en Raalte in actie. Het mobiel medisch team van het UMCG kwam per traumahelikopter ter plekke.

De brandweer kon de 20-jarige passagiere uit Heino als eerste uit het verwrongen wrak bevrijden. Daarvoor werden de deuren aan haar zijde evenals de B-stijl met hydraulisch redgereedschap uit het voertuig geknipt. Met een rugplank kon zij in alle voorzichtigheid op een brancard worden getild. Nadat de vrouw voldoende was gestabiliseerd is zij met spoed per ambulance naar het ziekenhuis in Zwolle vervoerd.

De 32-jarige Hoogevener die het voertuig bestuurde kon kort daarna op dezelfde manier en via dezelfde opening uit het voertuig worden bevrijd. Hij is onder begeleiding van de trauma-arts met spoed per ambulance naar hetzelfde traumacentrum vervoerd. De afdeling verkeer van de Forensische Opsporing van de politie heeftuitgebreid onderzoek op de plaats van het ongeval. In kader van dat onderzoek is ook bloed afgenomen van de bestuurder, om te controleren of hij wellicht onder invloed is geweest.

Het wrak van de Volkswagen Passat is door een bergingsbedrijf afgevoerd. De Lemelerveldseweg en de aansluiting daarop van de Strenkhaarsweg -en daarmee de doorgaande weg tussen Lemelerveld en Heino- warentijdens de nasleep volledig afgesloten.