Twee branden kort na elkaar op Lemelerberg, brandstichting niet uitgesloten

OMMEN – Op de ochtend van zaterdag 28 juli hebben twee mountainbikers rond kwart voor tien een bosbrand ontdekt op de rand van het bos van de Lemelerberg tussen Ommen en Lemele. Zij belde de brandweer die direct groots uitrukte naar het bosgebied. De fietsers vingen de brandweerwagens op en leidde hun naar de plek van de brand.

De eerste brand tussen een groot en kleiner pad in vlak naast een bankje.
De eerste brand tussen een groot en kleiner pad in vlak naast een bankje.

Ongeveer 230 meter hemelsbreed ten westen van de parallelweg van de Lemelerweg (N347) bleek een stuk van ongeveer 12 bij 6 meter bosschage te branden. De brandweer had dit vuur relatief snel onder controle. Toen de brandweer begon met inpakken werd plots een tweede, en beduidend grotere, brand ontdekt. Ongeveer 110 meter ten noordnoordwesten woedde brand in de dichte begroeiing vlak naast een pad.

Een aanwezige trekker van de bosbrandweer met tankwagen reed direct door naar het gebied en ging achterwaarts het bos in om de vlammen neer te slaan. Dit lukte grotendeels en de brandweer bluste de nog resterende vlammen. Toen het vuur goed en wel onder controle was begon het flink te regenen. Door de brandweerlieden werden delen van de randen van het zwartgeblakerde gebied omgespit.

De vlammen werden met een tanker met tankwagen neergeslagen.
De vlammen werden met een trekker met tankwagen neergeslagen.

De oorzaak van de brand is onbekend. Dat er twee branden vlak bij elkaar en op hetzelfde moment worden ontdekt is op zichzelf apart. Voor zover te herleiden is was er geen sprake van bliksem rond het tijdstip van het ontdekken van de brand. Hoewel er volgens de politie geen aanwijzingen zijn dat er sprake is van brandstichting wordt dit niet uitgesloten. Er wordt geen verder onderzoek gedaan op dit moment.

De exacte locatie's van de branden.
De exacte locatie’s van de branden.