Schoorsteenbrand in Varsen loopt uiteindelijk af met sisser

Varsen – Een schoorsteenbrand in een woonboerderij aan de Varsenerweg in buurtschap Varsen is vanmorgen met een sisser afgelopen. De brandweer van Ommen werd vanmorgen kort na negen uur met spoed naar de woning gestuurd. De bewoners ontdekten namelijk dat het brandde ín de schoorsteen. Bij aankomst kwam er rook tussen de dakpannen vandaan, en leek het even behoorlijk serieus te zijn. Ook de hoogwerker van de brandweer Hardenberg was ondertussen onderweg.

Uiteindelijk bleek het gelukkig relatief mee te vallen. Het rookkanaal van de oorspronkelijk in 1935 gebouwde woonboerderij bleek grotendeels gemetseld te zijn. Op zolder zat een (inspectie)luik, waardoor de rook een weg uit het kanaal had. Het gebrek aan isolatie betekende vervolgens dat de rook tussen de dakpannen door naar buiten kon trekken.

De mannelijke bewoner was zelf op onderzoek uitgegaan, en ademde daarbij vermoedelijk een hoeveelheid rook in. Hij is voor de zekerheid gecontroleerd door het personeel van een ter plaatse gekomen ambulance, maar vervoer naar een ziekenhuis bleek niet nodig. Alles maakte op de jongste bewoner flink wat indruk. Maar niks dat een traumabeertje en plaatsnemen in een brandweerwagen niet kon troosten. De hond van het erf was ondertussen nog druk met alle nieuwe bezoekers.

Nadat de kachel werd afgekoppeld heeft de schoorsteen vanuit zowel de hoogwerker als vanaf benden een hoognodige veegbeurt gehad. De resten die daarbij naar beneden kwamen zijn afgeblust. Een schoorsteenveger zal het rookkanaal later nog eens zorgvuldig moeten schoonmaken. Na een dik uur bezig te zijn geweest kon de brandweer weer inpakken.

Door de inzet van de hulpdiensten was doorgaand verkeer op de Varsenerweg tijdelijk niet mogelijk. Dat betekende dat ongeveer een tiental mensen die bij pluimveebedrijf Schuttert hun eitjes wilden halen even om moesten rijden.