Man heeft onder invloed waanbeelden, en springt dóór ruit willekeurige woning binnen

Ommen – Een opmerkelijk voorval gisteravond aan de Hammerweg in Ommen. Een man met zorgwekkend gedrag sloeg daar rond half elf een ruit van een woning in, en drong er naar binnen. De bewoners waren thuis toen de wildvreemde man ineens in hun woning stond. De eerste melding bij de politie was dat er een woningoverval zou plaatsvinden, en de politie kwam ‘stil’ naar de woning. De man was toen nog aanwezig in de woning. Meer politieauto’s arriveerden met spoed, en enkele agenten droegen de zwaardere kogelwerende vesten. Nadat de man een mondmasker werd opgedaan is hij uit de woning gehaald.

De man bleek waanbeelden te hebben, en dacht dat de politie achter hem aan zat. Eenmaal buiten de woning schreeuwde de man allerlei kreten, zoals ‘De politie wil me doodschieten’ maar ook ‘Bel de politie’. “Hij reageerde paniekerig en angstig”, zegt politiewoordvoerster Chantal Westerhoff. De man vroeg de agenten meerdere malen om hun identiteitsbewijs. De politie heeft geweld moeten gebruiken om de man in bedwang te houden.

Een ambulance kwam ter plaatse, en het personeel daarvan heeft de man een kalmerend middel gegeven. De man werd vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis in Hardenberg vervoerd. In de ambulance reed een agent mee, en voor de zekerheid volgde nog een politiewagen. Lichamelijk gezien had hij door zijn contact met de ruit in ieder geval enkele oppervlakkige snijwonden. Testen in het ziekenhuis toonden dat de man onder invloed was van bepaalde middelen. Een coronatest bleek negatief.

Wanneer de man uit het ziekenhuis wordt ontslagen zal de politie hem gaan horen over het incident. “Dan wordt er door de officier beslist of er wel of niet een proces-verbaal wordt opgemaakt”, licht Westerhoff toe. De bewoners en de man kenden elkaar niet. “Voor ons is het een bekende, maar zij kenden elkaar niet. De man heeft al een behoorlijke hulpverlening op zijn naam staan.”

De aanwezige bewoners bleven ongedeerd, maar het was ongetwijfeld flink schrikken. Zij zijn opgevangen door de politie. “In die woning heeft het een en ander plaatsgevonden. De bewoners hebben aangifte gedaan”, zegt Westerhoff. Het beschadigde raam is inmiddels afgetimmerd. Het geschreeuw van de man trok de nodige aandacht, en ondanks de avondklok kwamen enkele omwonenden toch even polshoogte nemen.

Bij een scheefstaande pilaar naast de oprit van de woning lagen scherven van het achterlicht van een auto. Maar een auto met schade was nergens te bekennen, Westerhoff wist hier verder ook niet meer over te vertellen. Verschillende sporen zijn veilig gesteld. En de politie heeft nader onderzoek gedaan naar wat er zich exact heeft voorgedaan. Daarbij werd in ieder geval een politiehond ingezet.