Bezopen Ommenaar (37) zonder rijbewijs crasht na mislukte inhaalactie op N340 bij Varsen

Varsen – Een inhaalactie op de Varsenerdijk (N340) ten westen van Ommen is vanavond in brokken geĆ«indigd. De bestuurder van een Audi reed kort voor negen uur op die weg richting Ommen. Vlak voor de oversteek bij de Varsenerweg/Hessenweg West begon hij een inhaalpoging bij een grote bestelbus; iets wat daar niet is toegestaan.

Eenmaal op de andere rijbaan bleek de inhaalpoging dan ook niet te kunnen slagen. De bestuurder was de bus wel voorbij, maar genoeg ruimte om weer terug te gaan naar de eigen rijbaan -voordat de midden geleider begon- bleek er niet te zijn. Desondanks trok de bestuurder de auto over de midden geleider, waarbij het pijlbord werd platgereden.

De auto vloog voor de bewuste bus de rijbaan over, en kwam met een hoge snelheid in de rechterberm terecht. Na grofweg honderd meter kwam de auto weer richting de rijbaan, en reed daar een stoplicht uit de grond. De linkerzijde van de sedan kwam daarna tegen de hoge rand van de midden geleider. Beide wielen aan die kant raakten, in aanvulling op die rechtsvoor, zwaar beschadigd.

Het onbestuurbaar geraakt voertuig kwam vervolgens rechts weer naast de weg. Het fiets- en voetpad werd daar met nog steeds hoge snelheid gepasseerd, alvorens de auto enkele tientallen meters verderop tegen een slootwand botste, en eindelijk tot stilstand kwam. Gelukkig stond er niemand te wachten om te oversteken, en raakte de auto ondanks de hachelijke excursie niemand behalve het straatmeubilair.

De bestuurder en tevens enige inzittende van de Audi bleef ongedeerd. Wel is de man door de politie meegenomen naar het bureau; om in ieder geval een verklaring te geven en een blaastest af te leggen. Of de bestuurder onder invloed van iets verkeerde is nu nog onbekend. De zwaar beschadigde auto is door bergingsbedrijf Autax weer op vier wielen gezet. De vijf jaar oude auto is vervolgens afgevoerd.

De politie seinde tijdens de nasleep van het ongeval het verkeer om snelheid te matigen. Met hulp van onder meer de weginspecteur van de provincie Overijssel zijn de brokstukken, waaronder het stoplicht en de verkeersborden, opgeruimd. De wegbeheerder zal het verwoeste stoplicht vervangen, en de achtergebleven kabels veiligstellen. De hinder voor het verkeer viel alleszins mee.

Update:
De politie deelt dat de aangehouden bestuurder van de Audi een 37-jarige man uit Ommen is. Hij was niet in het bezit van een rijbewijs, en had meer dan drie keer te veel gedronken. Op het bureau werd maar liefst 745 Ugl geblazen, terwijl maximaal 220 Ugl is toegestaan; althans voor iemand die een volledig rijbewijs heeft. Het OM gaat over een eventuele vervolgbeslissing.