Melkveebedrijf bij Vilsteren getroffen door grote brand, elf kalfjes komen om

Vilsteren – Er heeft vanmiddag een grote brand gewoed bij een melkveebedrijf in het buitengebied tussen Vilsteren en Lemelerveld. De vlammen werden rond half één ontdekt, in een gebouw van zo’n 30 bij 20 meter bij het bedrijf aan de Achterveldsweg. Het voorste deel van het gebouw diende als stal voor kalven.

De brand is naar alle waarschijnlijkheid begonnen bij een shovel die net in het opslaggedeelte was geparkeerd. De eigenaar ontdekte de brand zelf. Via een opengezette deur kon een deel van de kalven uit het stalgedeelte naar buiten vluchten. De eigenaar en zijn zoon hebben samen met de brandweer ook nog enkele kalven naar buiten kunnen krijgen. Uiteindelijk zijn 12 kalven levend naar buiten gekomen, elf kalven zijn overleden.

In het gebouw staat ook een dieseltank, maar die bleek nagenoeg leeg te zijn. In verband met onder andere de aanwezigheid van die tank en de schaarse beschikbaarheid van bluswater werd er direct opgeschaald door de brandweer. De brand was al snel op meerdere plekken uitslaand door het dak. Rond kwart voor twee werd het sein brand meester gegeven.

Het was niet veilig voor de brandweer om binnen te blussen. Een lokale loonwerker is met een mobiele kraan ingezet om sloopwerkzaamheden te verrichten, zodat de brandweer bij de laatste brandhaarden kon. De schuur en de machines kunnen als verloren worden beschouwd.