Loonbedrijf helpt bij blussen bosbrand landgoed Rechteren

DALFSEN – Kort na het middaguur van donderdag 28 juni hebben twee wandelaars een bosbrand ontdekt in het bos van het Landgoed Rechteren tussen Vilsteren en Dalfsen. Het stel was aan het wandelen in het gebied en zag in de verte rook, toen er poolshoogte werd genomen bleek er brand te zijn ontstaan in de grond onder een stel kleine dennenbomen die dicht op elkaar staan.

De exacte locatie van de brand.
De exacte locatie van de brand.

Locatie

Het was een flinke uitzoekpuzzel voor de melders en de brandweer om de exacte locatie duidelijk te krijgen. Het pad waar de brand aan woede heeft geen aangegeven straatnaam. De brandweer werd naar de Diezerstraat gestuurd waar vandaan de melder de brandweer opving en naar het goede pad hielp.

De brandweer ging er in eerste instantie van uit dat het om een bermbrand zou gaan, maar dit bleek bij aankomst toch anders te liggen. De eerste schatting was dat een stuk van ongeveer 200 vierkante meter in brand stond, maar al snel werd duidelijk dat de omvang grofweg 1000 vierkante meter bedroeg.

Links de twee melders met rechts daarvan Hans Pekkeriet.
Links de twee melders met rechts daarvan Hans Pekkeriet.

Bij aankomst van de brandweer werd snel opgeschaald om extra slagkracht naar de plaats van de brand te krijgen. Ondanks dat de locatie van de brand inmiddels duidelijk was geworden bleek het voor de brandweer nog wel een karwei om met de voertuigen bij de brand te komen. De motorzaag moest er verschillende keren aan te pas komen om de brandgangen breed genoeg te maken voor de brandweerwagens.

Loonbedrijf

De broer van de melder, Hans Pekkeriet van het gelijknamige loonbedrijf aan de rand van het landgoed, kwam de brandweer helpen. Hij kwam met een trekker met een tankwagen met 7000 liter water de brandweer helpen en verzadigde de grond naast het pad. De brandweer kon met behulp van de brandgangen in het bosgebied de brand binnen de perken houden en heeft deze inmiddels onder controle. Echter komt de opgeroepen ‘hand-crew’ van het korps Dedemsvaart nog wel naar de plaats van de brand. Zij zullen met handgereedschap en watervernevelaars het blussen van de brand afronden.

Hans Pekkeriet, van het gelijknamige loonbedrijf, hielp met een tankwagen blussen.
Hans Pekkeriet, van het gelijknamige loonbedrijf, hielp met een tankwagen blussen.

Oorzaak

De oorzaak van de brand is vooralsnog onbekend. De melders zagen bij het ontdekken van de brand geen andere personen in de omgeving. Er zijn voor de politie op dit moment geen aanwijzingen dat er sprake is van brandstichting, en er wordt dan ook geen verder onderzoek gedaan. Hoewel er dus geen aanwijzingen voor brandstichting i sdit niet uitgesloten. Mogelijke getuigen worden gevraagd zich te melden bij de politie.

Het zou volgens een brandweerman op de plaats van de brand bijvoorbeeld ook goed mogelijk kunnen zijn dat een onverlaat een flesje drinken of een sigaret heeft achter gelaten. Met de huidige droogte van het bos kan dit genoeg zijn om een brand te veroorzaken.

Extra alert

De brandweer is de komende dagen extra waakzaam in verband met de aanhoudende droogte. De kans op natuurbranden is door deze droogte sterk toegenomen. Vanaf morgen wordt vanuit de lucht gesurveilleerd zodat branden snel ontdekt worden en de brandweer snel in actie kan komen.

Tips om een natuurbrand te voorkomen. Foto: Brandweer
Tips om een natuurbrand te voorkomen. Foto: Brandweer