Kilometerslange file na aanrijding op N340, meerdere mensen naar ziekenhuis

Ommen – Een aanrijding op de N340 bij Ommen vanmorgen heeft tot een kilometerslange file geleid. Het ging er vanmorgen kort na elf uur mis op de rijbaan richting het zuiden, vlak voor de splitsing waar de rechterrijbaan de afslag naar de Balkerweg wordt. Op de linker rijbaan -die de N340 vervolgd richting het zuiden- botste een automobilist hard op zijn voorganger.

Enkele onfortuinlijke mensen die in de file terecht kwamen vertelden dat een vrachtwagen op het laatste moment remde, om alsnog de afslag te kunnen nemen. Eén van de achteropkomende auto’s zou daar niet tijdig genoeg voor hebben kunnen remmen, met de kop-staart botsing tot gevolg. Of dit inderdaad het geval is geweest kan de politie nu nog niet bevestigen.

De automobilist die van achter werd geraakt stopte een honderd meter verderop in de berm van de afslag. De auto die hem raakte kwam op de rijbaan tot stilstand. De hulpdiensten, waaronder twee ambulances, kwamen met spoed ter plaatse. De weg werd ter hoogte van het ongeval afgesloten. Later kwam nog een derde ambulance ter plaatse, die zich door de ontstane file moest worstelen om bij het ongeval te komen.

In de kleurrijke Volkswagen Golf zaten een man en een vrouw, met achterin twee kinderen. Voornamelijk om voor de zekerheid de kinderen te controleren, zijn zij allen per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd. In de auto die van achteren werd geraakt zaten eveneens een man en een vrouw, met achter in de auto een baby in een autostoeltje. Ook hun drie zijn per ambulance naar een ziekenhuis vervoerd, hoofdzakelijk om de baby te controleren.

De Golf, een aangepaste kopie van de relatief zeldzame Harlekin editie, raakte onherstelbaar beschadigd bij het ongeval. De politie heeft het voertuig onderzocht, maar op basis van de eerste bevindingen wordt er nu niet vermoed dat de aanpassingen invloed hebben gehad op het ongeval. Bergingsbedrijf Autax heeft de verwoeste Duitser afgevoerd. Ook de Peugeot 308 liep forse schade op, en is afgevoerd.

De afsluiting van de weg had flink verkeershinder tot gevolg. De file op de N340 strekte door tot op de N48, en had op het hoogtepunt een lengte van zo’n vierenhalve kilometer. De opeenstapeling van verkeer betekende ook dat bestuurders die vanaf de N48 de N36 op wilde, gedwongen vast kwamen te staan. Dit had ook weer tot gevolg dat de rotonde waar de N340, N48 en N36 samenkomen dicht slipte. Rond kwart over twaalf, ongeveer een uur na de aanrijding, werd de doorgaande rijbaan van de N340 weer vrijgegeven, niet veel later volgde ook de afslag naar de Balkerweg.