Inhaalpoging op rotonde van N48 en N36 eindigt in aanrijding met vrachtwagen

Ommen – Een poging om een vrachtwagen in te halen op de rotonde van de N48 en de N36 bij Ommen is vanochtend geëindigd in een ongeval. Het ging daar vanmorgen rond kwart voor negen mis. De vrachtwagen combinatie was net in noordelijke richting vetrokken vanaf de werkzaamheden net ten zuiden van de rotonde. De chauffeur was met de lading van stukken opgebroken asfalt onderweg naar het depot, dat verder ten zuiden naast de kruising van de Varsenerdijk (N340) en de N48 ligt. Om daar te komen moest hij een vol rondje maken op de bewuste rotonde. Ook veel ander verkeer doet dat daar nu om te keren, in verband met het tijdelijke afsluiten van de noordelijke op- en afrit bij de Balkerweg.

De vrachtwagenchauffeur reed op de buitenste baan van de rotonde toen de aanrijding met de personenauto plaatsvond. De bestuurder van deze Peugeot wou vanaf de rotonde de N48 in noordelijke richting volgen. Daarbij dacht hij de langzamere vrachtwagen via de binnenste baan te kunnen passeren, ervan uitgaand dat deze in dezelfde richting zou gaan. Er is immers normaal gesproken geen reden om de rotonde verder te volgen. Maar de vrachtwagen bleef wel op de rotonde, en had volgens de chauffeur het knipperlicht ook aan. Toen de auto voor de vrachtwagen langs schoot werd deze rechtsachter aangetikt, door de linker voor hoek van de DAF.

De vrachtwagen stond snel stil, maar het kwaad was al geschied. De auto tolde om, en einde uiteindelijk op het dak. Bij dat laatste speelde de vluchtheuvel waarschijnlijk een rol. Andere automobilisten stopten om eerste hulp te verlenen, en seinden de hulpdiensten in. Uiteindelijk kon de bestuurder zelf uit de wagen kruipen. Hij werd gecontroleerd door ambulancepersoneel maar raakte niet gewond. Ook de vrachtwagenchauffeur bleef ongedeerd.

Bergingsbedrijf Autax heeft de zwaar beschadigde auto weer op de wielen gezet, en daarna afgevoerd. Maar niet voor de kilo’s glasscherven die op het wegdek lagen werden opgeruimd. De vrachtwagen liep op het oog nagenoeg geen schade op, en de chauffeur kon zijn weg dan ook vervolgen.

Tijdens de hulpverlening was de bypass vanaf de N36 naar de noordelijke N48 afgesloten, evenals de afslag op de rotonde zelf. De politie begeleide het verkeer, maar het bleek voor sommige bestuurders toch nogal een opgave om daarna zelf de weg te vinden.