Harde wind velt oude, dode en holle boom in Archem

De boom hing tegen een soortgenoot aan.

ARCHEM – De harde winden die onze regio de afgelopen nacht hebben aangedaan zijn een oude boom naast de Beukenallee fataal geworden. Een omwonende ontdekte vanmorgen dat een grote boom in het buurtschap Archem enkele meters boven de grond was afgebroken en nu tegen een naastgelegen boom leunde. Hij informeerde de buitendienst van de gemeente Ommen waarop een medewerkers polshoogte kwam nemen. Na een korte schouw besloot hij mede in verband met het potentiële gevaar en de complexiteit van de klus hulp te vragen van de brandweer.

De boom werd vanaf de stam losgetrokken…

Brandweer

De brandweer van Ommen werd daarop rond kwart voor elf vanmorgen gevraagd om naar de Beukenallee te komen. Bij aankomst bleek inderdaad dat nagenoeg de hele boom enkele meters boven de grond was afgescheurd en nu tegen een soortgenoot aanleunde. De Beukenallee werd direct afgesloten en een plan van aanpak werd opgesteld. Mountainbikers die veel gebruiken maken van de Beukenallee werden tijdelijk gedwongen om een andere route te nemen, gelukkig ligt in het naast gelegen bos ook deels een ATB-route.

…en viel keurig over de Beukenallee.

Veiligheidsmarge 

Wetende dat het loshangende deel plots naar benden zou kunnen komen werd besloten om deze eerst met de nodige veiligheidsmarge naar beneden te gaan halen. Het hulpverleningsvoertuig van het korps Ommen -waar meer specialistisch gereedschap in aanwezig is- werd opgehaald terwijl de andere brandweermensen een band om de stam bevestigden. Voor de zekerheid werden de hekken van de oprijlaan waar de boom naast stond weggehaald, mocht het stuk die kant op vallen konden deze in ieder geval niet beschadigd raken.

De boom bleek van binnen grotendeels hol te zijn.

Hol

Met een zogeheten Tirfor, een draagbare en manuele takel/lier, werd vanaf afstand de boom, die nog enigszins vast zat aan de nog staande stronk, losgetrokken waarna het metershoge deel van de boom naar beneden kwam, en daarna keurig over de Beukenallee omviel. Terwijl een boomchirurg van de gemeente een losgeraakte tak uit een boom aan de andere zijde van de laan weghaalde verzaagde de brandweer mensen de boom. De stukken van de stam die overbleven werden naar de zijkant van de weg gerold en de medewerker van de buitendienst maakte het wegdek met een krachtige bladblazer weer schoon.

De boom bleek dood en van binnen grotendeels hol te zijn. Hoelang de boom er heeft gestaan is helaas niet meer na te tellen maar in de nog staande stam is met een mesje het jaar 1955 gesneden.

De brandweer verzaagde de boom. Mountainbikers moesten tijdelijk een andere route zoeken.