Gewonden nadat auto in sloot naast N340 belandt, accelererende cruise control vermoedelijke oorzaak

Ommen – Een bestuurder en zijn passagiere zijn vanavond met de auto in een sloot naast de N340 beland. Het ging rond zeven uur mis bij de rotonde waar de N340, N36 en N48 samen komen. De auto raakte op de westelijke helft van de rotonde naast de weg, vloog over een sloot een weiland in, en eindigde uiteindelijk in dezelfde sloot naast de N340.

De oorzaak van het naast de weg raken ligt vermoedelijk in het verkeerd gebruiken van de adaptieve cruise control van de net twee maanden oude Mazda CX-5. Dat systeem zorgt ervoor dat de auto de voorganger op een aangegeven afstand volgt.

De auto reed achter een vrachtwagen, maar toen deze op de rotonde niet voor de Mazda bleef rijden, accelereerde de auto naar de opgegeven snelheid. Daarbij verloor de bestuurder de controle over het voertuig, en raakte naast de weg.

Fysiek zaten de inzittenden niet bekneld, maar omdat de auto zodanig schuin lag was er wel hulp nodig van de brandweer om uit de auto te geraken. De bestuurder kon zelf lopend naar de ambulance, voor de passagiere werd een brancard gebruikt. Na kort op de plaats van het ongeval te zijn behandeld zijn beide per ambulance naar het ziekenhuis in Hardenberg vervoerd.

In het weiland liepen enkele Friese paarden. Deze werden door omwonenden naar een ander land gebracht. Een deel van de afrastering van het weiland raakte beschadigd, de eigenaar is daarover in kennis gesteld. De afrit van de rotonde werd tijdens de hulpverlening enkele keren kortstondig afgesloten, maar de verkeershinder bleef beperkt. Bergingsbedrijf Autax heeft de auto weer op het droge gezet en afgevoerd.