Flinke natuurbrand bij meertjes in bos Besthmen snel onder controle

Besthmen – De brandweer is vanmiddag groots uitergerukt naar een natuurbrand in het bosgebied bij Besthmen. Aanvankelijk was de melding dat er brand zou zijn bij het Bostheater bij camping Besthmenerberg. Deze locatie hadden de melders rond tien over één doorgegeven. De brandweer ging dan ook met spoed over het campingterrein onderweg naar het amfitheater.

Eenmaal daar bleek er van brand op die locatie geen sprake te zijn. Wel hing er overduidelijk een brandlucht. De politie beklom de naastgelegen uitkijktoren, en ontdekte dat de brand verder richting het zuidwesten was, bij de ‘twee meertjes’. Hemelsbreed zo’n halve kilometer van het Bostheater.

De brandweer stapte weer in en baande zich een weg naar de locatie van de brand. Campinggasten die net verbaasd aan de weg over de camping stonden te kijken waar het geweld heen ging, zagen de hulpdiensten weer terugkomen. Deels kon de brandweer het naastgelegen bos doorkruisen, maar de meeste voertuigen gingen over de Eerderveldweg het bosgebied in.

Eenmaal bij het betreffende meertje, het Besthmenerven, bleek de brand te woeden aan de noord kant van het water. Met de vuurzwepen werd begonnen het vuur te bestrijden, terwijl de slangen werden uitgerold. De brandende veengrond werd van alle kanten te lijf gegaan, en de brand was relatief snel onder controle. Tijdens het blussen draaide de wind af en toe. In verband met droogte was er direct al flink opgeschaald. Meerdere korpsen uit IJsselland en Twente kwamen in actie. Voor het nablussen is veel materiaal ingezet door de brandweer, voor het transport van water naar de brandhaard.

De Officier van Dienst meldt dat volgens een eerste schatting een strook van circa 100 bij 50 meter ten prooi is gevallen aan het vuur. Hoe het vuur heeft kunnen ontstaan is nog onduidelijk. Volgens wijkagent Jan Voortman is de oorzaak mogelijk een aangelegd vuurtje bij het meertje. “Hoe dom kun je zijn!”