Felle brand verwoest rietgedekte woonboerderij bij Lemele

Lemele – De brandweer is in de eerste minuten van maandag 20 april uitgerukt naar het begin van de Lemelerweg bij Lemele; ter hoogte van de Sogensteeg. Rond middernacht ontstond hier een verwoestende brand in een rietgedekte woonboerderij. Bij aankomst van de eerste brandweerwagen stond de boerderij al volledig in brand. De brand is mogelijk ontstaan door een houtkachel.

De brandweer startte direct met blussen en legde ook een grootwater transport aan. Maar er was geen redden meer aan de woning, een half uur na de oproep stond er alleen nog een brandend geraamte. Rond kwart voor één was er een explosie van een gasfles, en kort daarna kreeg het vuur vat op wat jachtmunitie.

De bewoner was ten tijde van de brand thuis maar kon de woning tijdig verlaten, en bleef fysiek ongedeerd. Hij werd opgevangen door de brandweer. Later is burgemeester Hans Vroomen ook gearriveerd om de inwoner van zijn gemeente te steunen. De Stichting Salvage is ook naar de plek des onheils gekomen en zal de eigenaar bijstaan.

Een loonbedrijf uit de omgeving is gevraagd om met een mobiele kraan sloopwerkzaamheden te verrichten zodat de brandweer de resten goed kan afblussen. Een grote kastanjeboom naast de boerderij heeft voor zover bekend geen vlamgevat. De boerenbosbrandweer heeft een aantal ronden gemaakt in het naastgelegen bos aan de voet van de Lemelerberg.

De boerderij kan als verloren worden beschouwd. Volgens de basisregistratie werd deze gebouwd in 1938.