Duitse traumaheli kan door technisch probleem niet weg uit Den Ham; zwaargewonde na ongeluk alsnog met ambulance naar ziekenhuis

Den Ham – Een fietser is vanavond ernstig gewond geraakt bij een ongeval in Den Ham. Het ging kort na zes uur mis op de rotonde waar de Smitstraat, Ommerweg en Marleseweg samen komen. Een auto die vanaf de Smitstraat de rotonde op reed kwam in aanraking met een fietser, die daarna ten val kwam.

Omstanders, onder andere gasten van een tegenovergelegen terras, verleenden direct eerste hulp. De ingeseinde hulpdiensten spoedde zich ondertussen naar de rotonde.

De betrokken auto werd op last van het ambulancepersoneel verzet. Het slachtoffer werd gestabiliseerd in een ambulance, in afwachting van een Duitse traumahelikopter. Alles werd in gereedheid gebracht om het slachtoffer per helikopter naar een traumacentrum te vervoeren. Maar nadat het slachtoffer was overgeladen in de helikopter, en deze zich klaar maakte om op te stijgen, moest de start worden afgebroken.

Er bleek zich een technisch probleem voor te doen in de helikopter. Na een reset werd een tweede start poging ondernomen, maar het probleem bleef zich voordoen. Er zat toen niets anders op dan het slachtoffer weer over te laden in een ambulance. De Duitse trauma-arts is vervolgens meegereden in de ambulance, die het slachtoffer met spoed naar een ziekenhuis heeft vervoerd.

Direct na het ongeval werd een deel van de rotonde afgezet. Omstanders regelden ondertussen het verkeer. Uiteindelijk is de gehele rotonde afgesloten. Het ziet er naar uit dat een voorrangsfout de oorzaak is van het ongeval. De forensische opsporing van de politie heeft uitgebreid onderzoek gedaan op de plaats van het ongeval om de exacte oorzaak vast te stellen.

Wat het probleem met de helikopter is zal later duidelijk worden. De verpleegkundige en piloot zijn door respectievelijk de politie en een ambulancemedewerker weggebracht. Morgenochtend zullen monteurs naar Den Ham komen om te proberen het apparaat weer aan de praat te krijgen.

Tot die tijd blijft de helikopter op het veldje op de hoek van de Smitstraat en Marleseweg staan. De gemeente Twenterand heeft uit voorzorg hekken rondom de helikopter gezet. Een particulier beveiligingsbedrijf houdt een oogje in het zeil.