Buurman Martial haalt brandende pan bij buren naar buiten

Ommen – Flink schrikken vanmiddag voor twee kinderen in een woning aan de Rembrandtstraat. Ze waren alleen thuis en rond vier uur een recept voor glutenvrije churros aan het maken toen het mis ging. De vlam sloeg in de pan. De kinderen gingen snel naar buiten, en bonkten voor hulp bij hun buurman Martial Herveic op de ramen. Hij zat rustig te Netflixen, toen de buurjongen vertelde dat er brand was in hun keuken.

Herveic bedacht zich geen moment, stak de tuin door, en ging naar binnen bij de buren. Daar in de keuken trof hij de brandende pan. “De vlammen kwamen er hoog uit”, vertelde Herveic vanmiddag. “Mijn eerste instinct was dat die pan zo snel mogelijk naar buiten moest, en er vooral geen water op te gooien.” Hij pakte een paar ovenhandschoenen, en bracht de nog brandende pan met haast naar de voortuin van de woning. Tijd voor schoeisel aan doen was er niet, en in tegenstelling tot het spreekwoord was Herveic dus daadwerkelijk een held op sokken.

Naast de brandende pan buiten stond een bloempot, waarvan de inhoud wat krokant werd.

De kinderen belden ondertussen de hulpdiensten, en samen veilig buiten werden die opgewacht. De brandende pan was buiten, en met zijn snelle handelen wist hij ongetwijfeld erger te voorkomen, maar het brandde nog wel in de keuken. De brandweer van Ommen was in enkele minuten ter plaatse, en wist het vuur snel te blussen.

De brandweer koelde de arm van buurman Martial Herveic.

Brandwond

Door het lopen met de brandende pan waaiden de vlammen tegen Herveic zijn lijf. Daarbij liep hij wat lichte brandwonden op aan zijn armen. De brandweer koelde zijn arm eerst een tijd met water, en plaatste daarna een Burnshield brandwonden kompres. Herveic gaf vanmiddag aan voornemens te zijn -op aanraden van de brandweer- nog wel een bezoek te brengen aan de huisarts. De zwartgeblakerde en nog na rokende ovenwanten getuigen van de hitte die er van de pan kwam.

De zwartgeblakerde en nog na rokende ovenwanten getuigen van de hitte die er van de pan kwam.

De broer en zus schrokken flink, maar bleven verder fysiek ongedeerd. Ze reageerden snel, en bleven vooral kalm. Dat laatste was een complimentje van de brandweer waard. Ze werden door een buurvrouw en de politie opgevangen, en hun moeder was er ook al snel weer. De moeder bedankte Herveic voor zijn optreden, maar een ‘held’ wil hij zelf niet genoemd worden. “Ik deed gewoon wat gedaan moest worden.”

Buurman Martial Herveic met de bewuste pan en de handschoen waar inmiddels een gat is ingebrand.

Nadat het vuur gedoofd was werd de woning geventileerd. De keuken raakte bij de brand beschadigd, maar de exacte omvang van de schade zal later pas duidelijk worden. De Stichting Salvage is naar de Rembrandstraat gekomen om de bewoners bij te staan.