Brandweer druk met grote eik die dwars over Bergweg is gevallen

OMMEN – De brandweer van Ommen is op het einde van de middag van zaterdag 28 juli in actie gekomen voor een grote eik die over de Bergweg bleek te zijn gevallen, rond kwart voor vijf werd de brandweer door de politie verzocht de boom weg te halen. De boom zag er van buiten nog vrij goed en had nog groen blad, maar de stam bleek van binnen behoorlijk verrot te zijn. De boom met volle kruin die toch al gauw honderd jaar oud zal zijn stond op de rand van een weiland en viel over de Bergweg, de kruin van de boom eindigde op het hek van een weiland aan de andere zijde van de Bergweg.

De brandweer ging aan de slag om de weg weer vrij te maken. Met een motorzaag werd begonnen met het verzagen van het deel van de stam die over de weg lag. Na de takken te hebben verwijderd was het de beurt aan de daadwerkelijke stam. De motorzaag die de brandweer had mee gebracht kon de klus amper aan en een zaag met een langer zaagblad werd opgehaald. De gezaagde delen werden met vereende krachten door de brandweerlieden naar de berm gerold.

De weg kwam vol te liggen met honderden eikels en eikenblaadjes.
De weg kwam vol te liggen met honderden eikels en eikenblaadjes.

De boom stond op de rand van een weiland met schapen. De eigenaar van de schapen huurt het weiland en gaat voor de zekerheid wat extra gaas aanbrengen bij het hek wat licht beschadigd is. De houder van de schappen gaat de rest van de boom opruimen. Hij heeft een open haard en kan het hout wel gebruiken. In het weiland waar de kruin van de boom terecht is gekomen lopen vandaag geen dieren. Dat weiland is van dezelfde eigenaar als het veld waar de boom instaat, het hek van dat weiland is wel fors beschadigd geraakt.