Brandweer druk met brand in rietgedekte woning bij Oudleusen

Oudleusen – Verschillende brandweerkorpsen uit de regio hebben hun handen vanmiddag vol gehad aan een brand net ten oosten van Oudleusen. De brand in de rietgedekte woning aan de Oosterkampen werd rond vier uur vanmiddag ontdekt. Woordvoerder Jan Wittenberg van de Veiligheidsregio IJsselland verteld dat de oorzaak van de brand naar alle waarschijnlijkheid een blikseminslag is geweest.

Tijdens het passeren van een onweersbui hoorden de bewoners een harde klap, en ontdekten daarna de brand. Het gaat om een twee-onder-een-kapwoning, waarvan één van de delen een kangoeroewoning is. Niemand raakte gewond. De bewoners hebben samen met de politie enkele waardevolle spullen, zoals papieren en een TV, veilig kunnen stellen.

De brandhaarden waren moeilijk te bereiken voor de brandweer omdat het riet op de ‘ouderwetse manier’ is gelegd, en dus in de nok over elkaar heen ligt. Brandweerlieden hebben ruiten op de bovenverdieping ingegooid zodat er naar binnen kon worden geblust. Een kraan van de gemeente is ingezet om sloopwerkzaamheden te verrichten zodat de brandweer bij de brandhaarden kon komen.

Kort voor voor negen uur vanavond werd het sein brand meester gegeven. “De brandweer zal nog wel enige tijd bezig zijn met nabluswerkzaamheden”, aldus Wittenberg. Het dak is op meerdere plekken ingestort, en ook is er zware waterschade. De woningen zijn voorlopig onbewoonbaar.

Bij de brand kwam vooral in het begin veel dikke rook vrij. Omwonenden die last hadden van de rook werden geadviseerd om ramen en deuren te sluiten, en ventilatie uit te schakelen. De Oosterkampen ter hoogte van de woning is tijdens de bluswerkzaamheden voor al het verkeer afgesloten.