Brand verwoest woning bij veel besproken oude varkenshouderij in Beerzerveld, asbest vrijgekomen

Beerzerveld – Een woning aan de Knolsdijk die al gesloopt zou worden is vanmiddag verwoest door brand. In beginsel leek het allemaal met een sisser af te lopen. Een voorbijganger merkte rond half twee rook op bij de woning, en belde de brandweer. Maar volgens de aanwezige eigenaar viel het allemaal wel mee, en de brandweer werd weer afgebeld.

Zo’n tien minuten later werd de brandweer toch weer gebeld, om zonder spoed toch even langs te komen voor een nacontrole. Maar nog voordat de brandweer kon arriveren, veranderde de lichte rook in een paar minuten tijd in een fel uitslaande brand. Na weer een telefoontje naar de alarmcentrale gingen de toeters en bellen van de Bergentheimse brandweer toch aan.

De harde wind wakkerde het vuur ondertussen aan, en al snel kwamen de vlammen ook uit het dak. De nok aan het voorste deel van de boerderij stortte in. Volgens de eigenaar begon de brand in de meterkast. De rook trok naar het oosten richting het dorp en de N36, maar tot overlast leidde dit niet. Een lokaal sloopbedrijf wordt door de brandweer ingezet om met een kraan sloopwerkzaamheden te verrichten.

Wel is er volgens de brandweer asbest vrijgekomen bij de brand. Op het achterhuis zou volgens de eigenaar asbest dakbeschot zitten. Een verkenningseenheid van de brandweer brengt het verspreidingsgebied in kaart. De politie heeft de Knolsdijk tussen de kruising met de Beerzerhaar en het begin van de Van Alewijkstraat bij de bebouwde kom van het dorp afgesloten.

De leegstaande varkenshouderij waar de woning deel van uit maakt moet plaats maken voor woningen voor jongeren uit de buurt. Handelshuis Schuttert had eerder plannen om op de bewuste plek een nieuwe stal te bouwen, voor de opfok van 14.000 biggen. Maar de omgeving kwam daar fel tegen in verzet.

Nadat de gemeente Ommen die plannen onmogelijk maakte verkocht Schuttert het pand aan mensen uit de buurt. Een familie die op een steenworp afstand aan de Eerste Polderweg woont en een echtpaar uit de Hardenbergse buurtschap Hoogenweg zijn de kopers, en hebben plannen het perceel in drieën te delen.