Vitens stelt warmteplan in werking, gebruikers moeten gebruik beperken

Nederland – Het waterbedrijf Vitens heeft in verband met de toenemende warmte van deze periode het warmteplan in werking gesteld. In dit warmteplan worden gebruikers van het waternet van Vitens zoveel mogelijk te beperken.

Het warmteplan van Vitens gaat in wanneer de tempratuur voor meerdere dagen boven de 25 graden ligt en het voor enige tijd niet heeft geregend. Door deze warme periode wordt er met name in de avond een flinke toename in de vraag naar (drink)water verwacht. Als iedereen tegelijkertijd water gebruikt, wordt de waterdruk mogelijk lager dan normaal.

Om problemen met de waterdruk te voorkomen worden gebruikers verzocht om in de piekuren, tussen 06:00 en 09:00 en tussen 18:00 en 22:00 uur, het niet noodzakelijke watergebruik te beperken. Dit kunnen de gebruikers doen door bijvoorbeeld niet te tuin te sproeien, de auto niet te wassen, de (af)wasmachine niet aan te zetten of zwembadjes niet te vullen.

Als de waterdruk zakt kan er minder water uit de kraan komen dan normaal. Ook kan het water dan eventueel een bruine kleur hebben. Het bruine water is volgens het waterbedrijf niet schadelijk voor de gezondheid en kan gewoon worden gedronken.